Pelle, Stasilandia ja Rikolliset asialla : nimimerkit Keskisuomalaisen Lyhyet-palstalla - Pulkkinen, Eevi (2023)
Tutkimuksessa kuvataan nimimerkkejä Keskisuomalainen-lehden Lyhyet-palstalla. Nimimerkkejä on tutkittu käyttäjänimien tutkimuksen sekä retorisen rakenteen teorian näkökulmasta. Tutkimuskysymykset ovat: 1. Millaisia nimimerkkiluokkia palstalta löytyy? 2. Millaisia retorisia suhteita nimimerkkien ja viestien väliltä voidaan löytää? Aineisto koostuu Lyhyet-palstalle lähetetyistä viesteistä, joita on kerätty 153 kappaletta. Viestejä oli seitsemän päivän ajalta. Analyysimetodina on teoriaohjaavaa sisällönanalyysi. Viestit on luokiteltu merkityksen ja kielenainesten perusteella viiteen nimimerkkiluokkaan. Lisäksi viestien ja nimimerkkien välisiä retorisia suhteita on jaoteltu retorisen rakenteen teorian mukaisiin suhdetyyppeihin. Tutkimuksessa selvisi, että suuri osa palstan nimimerkeistä oli muita kielen ilmauksia kuin substantiiveja. Erisnimiä ja muita henkilöön viittaavia substantiiveja oli karkeasti vain alle kymmenesosa. Yleisimpiä retorisia suhteita olivat elaboraatio eli laajennos sekä väitteen kertaus. Lisäksi nimimerkkejä käytettiin mm. viesteissä esitettyjen väitteiden arviointiin sekä tulkintaan. Tutkimus tuo uutta tietoa sanomalehden tekstiviestipalstojen nimimerkeistä sekä niiden käyttötavoista. Tätä nimikategoriaa on aiemmin tutkittu melko vähän.