Visual manifestations of racism and antiracism in Finnish early childhood education and care - Parantainen, Jenni (2023)
Tässä tutkimuksessa selvitettiin, millaisia rasismin ja antirasismin visuaalisia ilmentymiä varhaiskasvatuksen oppimisympäristöissä sekä pedagogisissa materiaaleissa esiintyi. Tutkimuksen tarkoituksena oli rakentaa ymmärrystä siitä, millaisia etnisyyteen, rodullistamiseen ja kulttuureihin liittyviä representaatioita sekä antirasistisia pyrkimyksiä varhaiskasvatuksessa käytettävät materiaalit ilmensivät. Tutkimusta ohjasi kysymys ” Kuinka rasismi ja antirasismi ilmenevät suomalaisen varhaiskasvatuksen visuaalisissa oppimisympäristöissä?”. Tutkimus toteutettiin visuaalisia tutkimusmenetelmiä käyttäen. Aineistonkeruumenetelmänä käytettiin valokuvausmenetelmää, joka toteutettiin viidessä eri jyväskyläläisessä päiväkodissa. Kuva-aineisto analysoitiin teorialähtöisen visuaalisen temaattisen analyysin avulla, jossa hyödynnettiin rasismin ja antirasismin teorioita. Tuloksista selvisi, että varhaiskasvatuksen oppimisympäristöistä löytyi hienovaraisia rasismin ilmentymiä valkonormatiivisuuden ja rasististen representaatioiden muodossa. Tutkimukseen osallistuneiden päiväkotien oppimisympäristöistä ei löytynyt visuaalisia ilmentymiä varsinaisen antirasistisen työotteen toteutumisesta, mutta pyrkimyksiä yhdenvertaisuuden ja moninaisuuden tukemiseen löytyi. Kuitenkin osa näistä hyvää tarkoittavista pyrkimyksistä sisälsi myös rasistisia piirteitä, mikä korostaa kriittisen reflektoinnin tärkeyttä varhaiskasvatuksen ympäristön rakentamisessa ja pedagogisten materiaalien valinnassa.