Ympäristövastuullisuuden vaikutus osakkeiden tuottoon ja riskiin Yhdysvaltojen energiasektorilla - Tuomi, Valtteri (2023)
ESG-sijoittaminen on yksi vastuullisen sijoittamisen muoto, jossa painotetaan yritysten ESG-tekijöitä (ympäristövastuu, yhteiskunnallinen vastuu ja hyvä hallintotapa) sijoituspäätöksissä. Tässä tutkielmassa selvitetään kirjallisuuskatsauksen ja empiirisen osion avulla ESG-pisteiden ja tarkemmin ottaen ympäristövastuupisteiden vaikutusta osakkeiden tuottoon ja riskiin. Aikaisemmassa kirjallisuudessa tulokset ovat olleet varsinkin tuottojen osalta ristiriitaisia. ESG-pisteiden vaikutusta riskiin tutkittaessa aikaisemmat tutkimukset ovat usein löytäneet riskiä pienentävän vaikutuksen. Tutkimuksen empiirisessä osiossa käytetty aineisto koostuu S&P 500 Energy -indeksin osakkeiden logaritmisista kuukausituotoista, Refinitivin ympäristövastuupisteitä (E) ja WTI-raakaöljyn hinnasta ja Yhdysvaltojen yhden kuukauden velkakirjan korosta. Tutkimuksen tarkasteluperiodi on 31.12.2002-31.12.2021. Tutkimusmenetelmänä käytetään regressioanalyysejä, joiden avulla voidaan selvittää ympäristövastuupisteiden vaikutus osaketuottoihin ja riskeihin. Riskin mittarina käytetään Value-at- Risk -lukua, joka kuvaa suurinta mahdollista tappiota kuukauden aikana 99%:n todennäköisyydellä. Tutkimuksen tulosten mukaan ympäristövastuupisteillä vaikuttaisi olevan negatiivinen vaikutus osaketuottoihin tarkasteluajanjakson aikana. Vastaavasti tarkasteltaessa ympäristövastuupisteiden vaikutusta riskiin 11/23 osakkeen kohdalla havaitaan tilastollisesti merkitsevä riskiä suurentava vaikutus, mutta kolmen osakkeen kohdalla myös riskiä pienentävä vaikutus. Niinpä voidaan todeta ympäristövastuupisteiden usein lisäävän osakkeen häntäriskiä, mutta on mahdollista, että joidenkin yritysten kohdalla se myös pienentää häntäriskiä.