Sisäisen ja ulkoisen motivaation yhteys suorituskykyyn ja urheilumenestykseen - Tammilehto, Simo (2023)
Tutkielman tavoitteena oli selvittää sisäisen ja ulkoisen motivaation yhteyttä suorituskykyyn ja urheilumenestykseen. Aiheen valinta on perusteltu siten, että motivaatiosta on runsaasti teoriaa ja tutkimuksia esimerkiksi koululiikunta- ja liikuntakontekstissa, mutta juuri urheilumenestykseen ja suorituskykyyn keskittyviä tutkimuksia on vähemmän. Tutkielman tarkoituksena oli tuoda aiheen pohjilta luotuja tutkimuksia helpommin lähestyttävään ja pohdittavaan muotoon. Tutkielma koostuu kirjallisuuskatsauksesta, jossa esitetään laadullisia ja määrällisiä tutkimustuloksia motivaation, itsemääräämisteorian ja näiden ja urheilumenestyksen yhteyden välillä. Lopussa käydään läpi pohdintaa tulosten tiimoilta. Tutkielman tulosten perusteella sisäinen motivaatio on yhteydessä sinnikkyyteen ja pitkäjänteisyyteen, mikä voi auttaa taitojen oppimisessa ja lopulta välillisesti myös suorituskyvyn paranemisessa ja sitä kautta urheilumenestyksen saavuttamisessa. Ulkoinen motivaatio voi olla lyhyellä aikavälillä hyvin tehokas apu halutussa toiminnassa, mutta pidemmän ajan kuluessa se ei todennäköisesti ole yhtä hyödyllistä kuin sisäinen motivaatio.