Driving profitable growth in small and medium-sized enterprises : exploring the role of strategic decision-making - Jokinen, Juuso (2023)
Suomen talouden elpyminen vuonna 2008 alkaneen finanssikriisin ja COVID-19-pandemian jälkeen perustuu suurelta osin pienten ja keskisuurten yhtiöiden (pk-yhtiöiden) menestykseen. Vaikka pk-yhtiöiden menestystekijöitä on historiassa tutkittu paljon, niin aikaisemmat tutkimukset perustuvat vahvasti kasvua tavoitteleviin pk-yhtiöihin ottamatta juuri kantaa kannattavuusnäkökulmaan. Aiheen tutkiminen on erityisen tärkeää ottaen huomioon viimeaikaiset, yhtiöistä riippumattomat ulkopuoliset vaikeudet ja sen, että pk-yhtiöiden vaikutus Suomen kansantalouteen on suuri. On lisäksi tärkeää ymmärtää kannattavan kasvun tekijöitä pk-yhtiöiden kontekstissa, jotta yhtiöitä pystytään kehittämään tehokkaasti. Tutkimus on toteutettu laadullisena tutkimuksena ja tutkimusaineisto on kerätty haastattelemalla 10 kannattavasti kasvavan pk-yhtiön toimitusjohtajaa. Haastattelut toteutettiin puolistrukturoituina teemahaastatteluina ja aineisto on analysoitu käyttäen laadullisia menetelmiä. Tutkimuksen tulosten perusteella pk-yhtiöissä strategiatyö on yksinäistä ja usein vain yksi ihminen on vastuussa sen suunnittelusta ja täytäntöönpanosta. Tulosten perusteella voidaan myös todeta yrityksen arvojen, kuten palveluiden ja tuotteiden laadun, asiakaspalvelun, ja henkilöstöhallinnon merkitys strategisen painopisteen määrittelyssä. Tässä tutkimuksessa onnistuttiin myös tunnistamaan uusia haasteita pk-yhtiöiden toiminnassa. Tulevissa tutkimuksissa voitaisiin hyödyntää suurempaa otoskokoa, erilaisia organisaation sisäisiä sidosryhmiä ja useita eri näkökulmia, jotta saataisiin kattavampi käsitys pk-yhtiöiden strategisesta päätöksenteosta.