Varallisuuserot ja pääoman kasautuminen - Tamminen, Erika (2023)
Varallisuus keskittyy voimakkaasti. Yhdysvalloissa 1 % väestöstä omistaa kolmanneksen maan kokonaisvarallisuudesta. Ja useiden tutkimusten mukaan sama ilmiö toistuu muuallakin. Kuinka tämä on mahdollista? Tässä kandidaatintutkielmassa perehdytään niihin taloudellisiin mekanismeihin sekä institutionaalisiin tekijöihin, jotka selittävät varallisuuserojen kasvua ja pääoman kasautumista. Tutkielmassa etsitään vastausta kysymykseen, onko pääomantuotto kasvaneiden varallisuuserojen taustalla. Piketty (2014) ja monet asiantuntijat ovat tutkineet aihetta ja saaneet kiinnostavia tuloksia. Tutkielmassa käsitellään pääomantuoton merkitystä varallisuuden kasautumisprosessissa sekä perehdytään myös muihin talouden mekanismeihin ilmiön taustalla. Tämän lisäksi tutkitaan verotuksen ja rahapolitiikan merkitystä varallisuuden jakautumiseen. Tutkielman teoreettisen viitekehyksen muodostaa Bewley-tasapainomallit sekä Pikettyn (2014) käyttämät kansantalouden tilinpidon yhtälöt, jota hän nimittää kapitalismin laeiksi. Lopuksi tutkielmassa pohditaan optimaalisesta ja oikeudenmukaisesta verotusta sekä vertaillaan verotuksen tasapuolisuutta vs. tehokkuutta.