Pilvipohjaisten tietovarastojen hyödyt yrityksille - Kinnunen, Samu (2023)
Tietovarastot ovat olleet yrityksillä käytössä jo vuosikymmeniä. Lähivuosina teknologian kehittymisen myötä tiedon määrä on kasvanut räjähdysmäisesti, eivätkä perinteiset tietovarastot ole suunniteltu kestämään yhä suurempia määriä dataa. Pilviteknologian kehittymisen myötä ne tarjoavat uusia ratkaisuja yhä useammalle osa-alueelle. Yksi näistä on tietovarastot. Pilvipalveluiden lähes rajattoman tallennustilan ja laskentatehon avulla yritykset voivat siirtää tietovarastonsa pilveen ja saavuttaa siten suuria hyötyjä. Tämän tutkielman tarkoituksena oli selvittää tarkemmin mitä hyötyjä yritykset voivat saada, jos he vaihtavat perinteisestä tietovarastosta pilvipohjaiseen tietovarastoon. Tutkielman tutkimuskysymyksenä on: Mitä hyötyjä yrityksen voivat saada siirtäessään tietovarastonsa pilveen?”. Tutkielma toteutettiin ensin tekemällä kirjallisuuskatsaus aiheesta, jonka jälkeen havainnot todennettiin empiirisen osion avulla. Tutkielman empiirinen osio tehtiin laadullisena tutkimuksena ja tiedon keruu dokumenttianalyysin keinoin. Dokumenttianalyysissä aineistona käytettiin pilvipalveluiden toimittajien ja niiden käyttäjien verkkosivuja, sekä blogeja ja aiheeseen liittyviä videoita. Tutkimuksen tarkoituksena oli yhdistää kirjallisuuden avulla luotu viitekehys pilvipohjaisten tietovarastojen hyödyistä käytännöllisemmälle tasolle. Tutkimuksen tuloksina olivat, että pilvipohjaiset tietovarastot tuovat yrityksille hyötyjä muun muassa kustannuksissa, skaalautuvuudessa ja ajassa, mutta on myös muita suurempia tekijöitä, jotka yritysten täytyy pitää mielessä vaihtaessaan tietovarastonsa perinteisestä ratkaisusta pilveen. Nämä asiat ovat muun muassa yrityksen tarpeet ja lainsäädäntöihin sekä tietosuojaan liittyvät tekijät.