Saamelaislasten suojelu Riutulan lastenkodissa - Muhonen, Miia (2023)
Tutkimus käsittelee Riutulan lastenkotia, sen kasvatusmenetelmiä ja erityisesti saamelaisten kokemuksia lastenkodissa asumisesta. Tutkimus käsittelee myös Riutulan koulua. Suojelukasvatus kristillisen moraalin periaatteiden mukaan oli 1900-luvun alussa tyypillistä ja kasvatusmenetelmissä korostettiin isänmaallisuutta ja Suomen kulttuurin tapoja. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, kokivatko saamelaislapset kulttuurista muutosta Riutulan lastenkotiin päätyessään ja millaista muutos oli sekä millaisena saamelaiset itse kokivat muutoksen.