Työn vaikuttamismahdollisuuksien, kehittämismahdollisuuksien ja autonomian merkitys työhyvinvoinnissa - Grönholm, Tomi (2023)
Tässä tutkimuksessa tarkastellaan työhyvinvointia työn vaikuttamismahdollisuuksien, työn kehittämismahdollisuuksien sekä työn autonomian näkökulmasta lähtien ja tarkastella niiden merkitystä osana työhyvinvointia. Työhyvinvointi merkitys osana työtä ja työelämää on merkittävä nykypäivänä ja on eräs keskeisimmistä työelämän resursseista. Työelämän kehittäminen ja työhyvinvoinnin tutkimus sekä kehittämisen on korostunut viime vuosikymmeninä selvästi. Yhteiskuntatieteissä työn vaikutusmahdollisuuksia ja autonomiaa pidetään tärkeinä työelämän ominaisuuksina ja niiden nähdään olevan myös yhteydessä työn laatuun. Tämän tutkimuksen aineistona toimii Tilastokeskuksen & Työ- ja elinkeinoministeriön keräämä FSD 3220 Työolobarometri 2016- aineisto (N=1631). Aineistoa tarkastellaan ja analysoidaan hyödyntämällä kahta erilaista analyysimenetelmää. Kuvailevan analyysin osalta ristiintaulukointia ja myöhemmin selittävän analyysin osalta kaksisuuntaista varianssianalyysia. Tutkimustulokset osoittavat, että työn vaikuttamismahdollisuudet, kehittymismahdollisuudet ja autonomia koettiin tärkeiksi osaksi työtä ja niiden merkitys on kasvanut hieman aiempaan nähden. Työn eri ominaisuuksia tarkasteltiin ikäryhmien kesken, sukupuolten välillä sekä koulutustaustan ja sosioekonomisen aseman mukaan. Tulokset peilaavat tarvetta syventää työhyvinvoinnin jatkotutkimusta yhteiskunnallisesti ja tarpeellisten toimien kehittämistä työhyvinvoinnin kehittämisen edistämiseksi organisaatioissa. Työn eri ominaisuudet ovat säilyttäneet arvostuksensa suomalaisten palkansaajien kokemana osana suomalaista työelämää, joista erityisesti työssä kehittymismahdollisuudet on kasvattanut suosiotaan.