Tietokannan hallintajärjestelmien hinnoittelu pilvipalveluissa - Erme, Harri (2023)
Tässä kandidaatintutkielmassa tutkitaan tietokannan hallintajärjestelmien hinnoittelua järjestelmällisesti pilvipalveluiden hinnoittelun arviointimallia hyödyntäen. Tutkielmassa perehdytään ensin tietokannan hallintajärjestelmiin ja niiden luonteeseen pilvipalveluissa, sekä pilvipalveluiden kontekstiin johdettuun hinnoittelun arviointimalliin. Pilvitietokannan hallintajärjestelmien hinnoittelu valikoitui tarkastelun kohteeksi niiden perustavanlaatuisen tärkeyden vuoksi modernissa informaatioteknologiassa. Tutkielmassa pyritään saamaan ymmärrys siitä, millaisia hinnoittelumalleja suurilla pilvipalveluntarjoajilla on käytössä ja havaitsemaan niissä eroja, jotka mahdollisesti vaikuttavat asiakkaan lopullisesti maksamaan hintaan. Tutkielmassa havaittiin hinnoittelun arviointimallia hyödyntämällä, että vaikka palveluntarjoajien hinnoittelumallit ovat korkealla tasolla samanlaisia, niin yksityiskohtainen tarkastelu hinnoittelun eri ulottuvuuksissa paljastaa eroja mm. hinnoittelun rakeisuudessa. Tutkimus toteutettiin kirjallisuuskatsauksena.