Kontaktien jäljityssovelluksiin liittyvät yksityisyyshuolet - Neuvonen, Eemeli (2023)
COVID-19-pandemian aikana yleistyneet kontaktien jäljityssovellukset ovat luonnollisesti herättäneet huolta erityisesti käyttäjän yksityisyyden kannalta. Tässä tutkielmassa kartoitettiin havaittuja yksityisyysongelmia ja -huolia kirjallisuuskatsauksen muodossa. Havainnoista pääteltiin, mitkä huolista voivat olla aiheellisia. Lisäksi pohdittiin mahdollisia keinoja ongelmien ratkaisemiseen ja huolien vähentämiseen. Aiheellisiksi todettiin huolet datan jakamisesta kolmansille osapuolille sekä tietoturva-aukoista sovellusten teknisissä toteutuksissa. Keinoiksi huolien vähentämiseen ehdotettiin esimerkiksi parempaa viestintää ja yksityisyyskeskeisiä ratkaisuja sovellusten kehityksessä. Vaikka osalle huolista löytyi aihetta sovellusten kontekstissa, todettiin myös, ettei sovellusten vaikutus laajempaan digitaaliseen jalanjälkeen ole niin merkittävä.