Polven tekonivelleikkaukseen tulevien potilaiden älysormuksella mitatun fyysisen aktiivisuuden ja paikallaanolon yhteydet potilaiden raportoimaan toimintakykyyn ja elämänlaatuun - Koriseva, Laura (2023)
Fyysisen aktiivisuuden on todettu vähentävän kipua, parantavan fyysistä toimintakykyä ja terveyteen liittyvää elämänlaatua polven nivelrikkoa sairastavilla verrattuna vähemmän fyysisesti aktiivisiin polvinivelrikkoa sairastaviin. Tutkimustulokset polvinivelrikkoisten fyysisen aktiivisuuden suositusten saavuttamisesta ovat ristiriitaisia ja suomalaisten polven tekonivelleikkaukseen tulijoiden objektiivisesti mitatusta aktiivisuudesta on saatavilla tietoa rajoitetusti. Tämä tutkielma tehtiin yhteistyössä Tekonivelsairaala Coxan kanssa osana SmarTKRing-tutkimuksen pilottivaihetta. Tutkielman tavoitteena oli mitata objektiivisesti Oura-sormuksella polven tekonivelleikkaukseen tulevien potilaiden fyysistä aktiivisuutta ja paikallaanoloa sekä selvittää, oliko niillä yhteyttä potilaiden itse raportoimaan elämänlaatuun ja toimintakykyyn. Lisäksi tarkasteltiin mahdollisia eroja polven tekonivelleikkaukseen tulevien potilaiden ja suomalaisten Oura-sormuksen käyttäjien päivittäisessä fyysisessä aktiivisuudessa ja paikallaanolossa.