Edestakaisin hyppelyn ja vauhdittoman 5-loikan mittaustulosten muutokset sekä fyysisen aktiivisuuden ja kehon painoindeksin yhteys mittaustuloksiin kahdeksasluokkalaisilla vuosina 1979 ja 2020 - Papunen, Sara; Mäntynen, Veera (2023)
Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli selvittää alaraajojen voimantuottoa ja nopeutta 8-luokkalaisilla edestakaisin hyppelyssä ja vauhdittomassa 5-loikassa sekä miten tulokset olivat muuttuneet vuosien 1979 ja 2020 välillä. Lisäksi tavoitteena oli tutkia, oliko fyysisellä aktiivisuudella, organisoituun liikuntaan osallistumisella ja kehon painoindeksillä (BMI) yhteyttä mittaustuloksiin. Tutkimuksen aineisto on kerätty vuosina 1979 ja 2020. Vuonna 1979 tutkimuksen aineisto kerättiin 28 yläkoulusta ja tutkimukseen osallistui 308 (164 tyttöä ja 144 poikaa) kahdeksasluokkalaista oppilasta. Vuonna 2020 tutkimuksen aineisto kerättiin 35 yläkoulusta ja tutkimukseen osallistui 1166 (582 tyttöä ja 565 poikaa) kahdeksasluokkalaista oppilasta. Molemmilla mittauskerroilla oppilaat olivat iältään 14–15-vuotiaita. Edestakaisin hyppelyn ja vauhdittoman 5-loikan mittaukset pidettiin liikuntatuntien aikana koulutettujen tutkijoiden toimesta. Tutkittavat vastasivat fyysistä aktiivisuutta ja organisoituun liikuntaan osallistumista koskevaan kyselylomakkeeseen ja painoindeksi (BMI) mitattiin objektiivisesti tutkijoiden toimesta molemmilla mittauskerroilla. Tutkimusaineiston analysoinnissa hyödynnettiin IBM SPSS Statistics-ohjelmaa (versio 28). Aineiston kuvailemiseen käytettiin keskiarvoja (ka) ja keskihajontaa (kh). Lisäksi aineiston analysoinnissa käytettiin kaksisuuntaista varianssianalyysia, ristiintaulukointia ja Pearsonin korrelaatiokerrointa. Tutkimuksen tulokset osoittivat edestakaisin hyppelyn parantuneen ja vauhdittoman 5-loikan heikentyneen vuosien 1979 ja 2020 välillä. Fyysisen aktiivisuuden määrä kasvoi vuodesta 1979 vuoteen 2020 etenkin 2–6 päivänä viikossa liikkuvilla. Ylipainoisten osuus lisääntyi huomattavasti mittausvuosien välillä. Fyysinen aktiivisuus ja kehon painoindeksi (BMI) olivat tilastollisesti merkitsevästi yhteydessä sekä edestakaisin hyppelyyn vuonna 2020 että vauhdittomaan 5-loikkaan molempina mittausvuosina. Organisoituun liikuntaan osallistuvien osuus lisääntyi tutkitulla aikavälillä ja se oli tilastollisesti merkitsevästi yhteydessä sekä edestakaisin hyppelyn että vauhdittoman 5-loikan mittaustuloksiin molempina mittausvuosina.