"Muut luulee et oon laiska tai jotain, ku en oo liikkunu" : lukiolaisten ajatuksia nuorten liikuntaneuvonnasta - Elonen, Iida (2023)
Tämän laadullisen pro gradu -tutkielman tavoitteena oli selvittää lukiolaisten nuorten ajatuksia heille suunnatusta liikuntaneuvonnasta. Ensin selvitettiin, millaisia ennakkokäsityksiä nuorilla on liikuntaneuvonnasta. Toisena selvitettiin nuorten ajatuksia siitä, millaista on mielekäs ja toimiva liikuntaneuvonta. Kolmantena selvitettiin, miten lisätä tietoisuutta liikuntaneuvonnasta ja miten tavoittaa nuoret kohderyhmänä. Nuorten liikkuminen on vähentynyt ja osa kaipaa apua liikkumisen lisäämiseen. Liikuntaneuvonnalla pystytään tukemaan ja ohjaamaan yksilön liikkumista, ja se on toimiva malli liikkumisen lisäämiseen. Liikuntaneuvonnan kohderyhmänä ovat myös nuoret, mutta nuoriin kohdistuneesta neuvonnasta on löydettävissä vielä vähäisesti tietoa. Tämän tutkimuksen aihe onkin ajankohtainen, sillä se tarjoaa tutkittua tietoa nuorten näkökulmasta liittyen liikuntaneuvontaan ja siihen, miten sitä kannattaisi toteuttaa.