Православная церковь и православные медиа в современной России : отношение верующих к использованию современных социальных медиа церковью - Ikäheimonen, Elisa (2023)
Ortodoksisella kirkolla on laaja historiallinen vaikutus venäjän yhteiskunnan muodostumiseen sekä kehitykseen. Ortodoksinen kirkko osallistuu aktiivisesti venäjän kansalaisten yhteiskunnalliseen sekä kulttuuriseen elämään. Medialla on valtava vaikutus julkisen sektorin elinten ja ortodoksisen kirkon väliseen vuorovaikutukseen. Kanditutkielman tavoitteena on tutkia ortodoksista kirkkoa ja ortodoksista mediaa nyky-venäjällä ja selvittää venäjän ortodoksiuskontoon kuuluvien henkilöiden suhtautumista kirkon median käyttöön. Tavoitteen saavuttamiseksi tutkimuksessa tarkastellaan seuraavia asioita: Ortodoksisuuden asema osana kristinuskoa, venäjän ortodoksisen kirkon asema nyky-Venäjän yhteiskunnassa, kirkon median käyttö ja covid-19-pandemian vaikutus siihen sekä ortodoksiuskontoon kuuluvien henkilöiden mielipide kirkon median käytöstä. Työ koostuu kahdesta osiosta: teoreettisesta sekä käytännön osiosta. Työn teoreettisessa osiossa tarkastellaan ortodoksisuuden ja ortodoksisen median roolia nyky-Venäjän yhteiskunnassa. Tutkimusmenetelmänä käytetään kirjallisuuskatsausta. Käytännön osiossa tutkitaan ortodoksiuskontoon kuuluvien henkilöiden suhtautumista venäjän ortodoksisen kirkon median käyttöön. Tässä työn osiossa käytettiin tutkimusmenetelmänä haastattelua kyseiseen uskontoon kuuluvien henkilöiden kanssa. Haastateltavien henkilöiden määrä oli kymmenen. Työn lopussa laaditaan tiivistelmä tutkimustuloksista sekä tiivistelmä työstä.