Tiedon luokittelu tiedon suojaamisen ja liiketoiminnan näkökulmasta - Kartano, Joonas (2023)
Tiedon luokittelu on tärkeä osa yritysten ja organisaatioiden datan hallintaa ja kokonaistietoturvaa. Nykypäivänä yritysten tarjoamat palvelut ovat sähköisiä, ja verkossa kulkee suuri määrä erilaista dataa, josta osa on palveluiden käyttäjien arkaluontoista ja luottamuksellista tietoa. Datamäärien kasvaessa yrityksiltä vaaditaan yhä useammin strategisen tason suunnittelua ja koko organisaation sitoutumista datan huolelliseen hallintaan. Tehokas ja täsmällinen tiedon luokittelu auttaa mm. kohdentamaan tietoturvaresursseja, vähentää manuaalista datan hallintatyötä, ja voi jopa nopeuttaa projektien toteuttamista poistamalla vääränlaisien pääsyoikeuksien aiheuttamaa viivettä. Vaikka tiedon luokittelu tarjoaa lukuisia etuja tiedon suojaamiselle ja liiketoiminnalle, on se syystä tai toisesta aliarvostettua yritysmaailmassa, eikä sen etuja osata hyödyntää, ja tästä syystä suuri osa kaikesta datasta täysin luokittelematonta dataa. Tätä tutkimusta varten haastateltiin viiden yrityksen tietoturvajohtajaa tiedon luokittelusta, ja haastattelujen avulla selvitetään, miten suomalaiset yritykset suhtautuvat tiedon luokitteluun, ja miten tärkeänä tiedon suojaamisen ja liiketoiminnan osana tiedon luokittelu nähdään, sekä millaisia etuja yritykset kokevat saavansa tiedon luokittelulla. Lisäksi haetaan mahdollisia selityksiä sille, millaista arvostusta tiedon luokittelu nauttii osana datan hallintaa ja tiedon suojaamista, sekä selityksiä mahdolliselle aliarvostukselle ja matalalle tiedon luokittelun hyödyntämiselle. Työn ensimmäisessä osassa käydään läpi aihealueeseen liittyvää edeltävää kirjallisuutta ja toinen osa käsittää tutkimuksen empiirisen osan. Tässä työssä tiedon luokittelulla tarkoitetaan yrityksen omistaman datan ja tiedon luokittelemista soveltamalla jotakin tunnettua, tai itse kehitettyä tiedon luokittelun mallia tai kaavaa. Tiedon luokittelun perimmäisenä tavoitteena on taata riittävä suojaus yrityksen omistamalle datalle ja tiedolle riippuen sen arvosta yritykselle.