Summary: | Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastelen dystopiaa ja sen esittämistä Haro Ason mangassa Alice in Borderland (2011; 2022). Keskityn tutkimaan sitä, millainen mangan Borderland on dystopiana ja miten sen dystooppisuutta rakennetaan sarjakuvassa erilaisten sanallisten ja kuvallisten keinojen kautta. Näiden lisäksi tarkastelen myös mangan henkilöhahmojen osuutta dystopian rakentumisessa.
Hyödynnän tutkimuksessani dystopian tutkimusta, sarjakuvan tutkimusta ja kuvan ja sanan -tutkimusta. Lähestyn dystopiaa tutkimuksessani Claeysin (2017) nimeämien dystopian pääkategorioiden kautta. Nämä ovat poliittinen dystopia, ympäristödystopia ja teknologiadystopia. Analyysini keskiössä ovat etenkin ne sarjakuvan sanalliset ja kuvalliset kerronnan keinot, joiden kautta Borderlandin dystooppisuutta teoksessa rakennetaan.
Tutkimukseni osoittaa, että dystopiana Borderland on pääosin sekoitus poliittista dystopiaa ja teknologiadystopiaa. Samalla myös ympäristöelementti on keskeinen osa teoksen dystooppisen maailman rakentumista. Analyysissäni käy ilmi, että dystooppisuutta rakennetaan teoksessa erilaisten sarjakuvalle ominaisten sanallisten ja kuvallisten kerronnan keinojen kautta. Nämä keinot keskittyvät rakentamaan kuvaa Borderlandista paikkana sekä luomaan eroa todellisen Shibuyan ja dystooppisen Borderlandin välille. Dystopian rakentumisen kannalta keskeisessä osassa on myös tarinan päähenkilön Arisun näkökulma ja asennoituminen häntä ympäröivään maailmaan.
|