Summary: | Tutkielmassa tarkastellaan Pajtim Statovcin romaanin Kissani Jugoslavia (2014) puhuvan kissan hahmoa maagisen realismin ja psykoanalyyttisen kirjallisuudentutkimuksen kautta. Puhuvaa kissaa tutkitaan maagiseen realismiin liittyvänä keinona sekä romaanin päähenkilö Bekimin tiedostamattomien tunnekokemusten ilmentäjänä. Metodina käytetään lähilukua.
Tutkimuksen teoriataustana käytetään maagisen realismin lajiteoriaa sekä psykoanalyyttistä kirjallisuudentutkimusta. Maagisen realismin lajiteoriaa hyödynnetään kissan hahmon analysoinnissa, ja se yhdistetään psykoanalyyttiseen kirjallisuudentutkimukseen tiedostamattoman käsitteen avulla. Maagisen kissan repliikkejä tutkitaan Bekimin tiedostamattomien tunnekokemusten kautta. Tutkielmassa osoitetaan, millaisia maagisrealistisia piirteitä kissalla on sekä mitä Bekimin tiedostamattomia identiteetin kokemuksia sen repliikit ilmentävät.
Kissani Jugoslavian analyysissä ilmenee, että kissan maagisuus syntyy pääosin sen kissamaisuuden ja ihmismäisyyden sekoittumisesta. Kissan hahmossa realistinen ja maaginen ulottuvuus yhdistyvät luoden täysin uudenlaisen maagisrealistisen maailman. Kissan repliikkien analyysi puolestaan paljastaa, että Bekim liittää tiedostamattaan kulttuuriseen ja seksuaaliseen identiteettiinsä paljon häpeää.
|