Aikuisten maahanmuuttajaopiskelijoiden ja kouluttajien kokemuksia minäpystyvyyden tukemisesta - Tammisto, Erika (2023)
Minäpystyvyys liittyy selkeästi opinnoissa suoriutumiseen sekä motivaatioon ja sen tukemisen merkitys on viimeisten vuosikymmenten aikana toteutettujen tutkimusten myötä huomattu. Tässä tutkimuksessa koottiin minäpystyvyyttä tukevia keinoja aikuisten maahanmuuttajien pienryhmässä. Haastattelututkimukseen osallistui pienryhmän yhdeksän aikuista maahanmuuttajaopiskelijaa, jotka ovat luku- ja kirjoitustaidottomia omalla äidin-kielellään eivätkä ole jostain syystä edenneet aiemmin opinnoissaan ja oppineet suomen kieltä. Tämän lisäksi ryhmän kaksi opettajaa sekä ryhmän toiminnassa tiiviisti mukana oleva valmentaja osallistuivat tutkimukseen. Aineisto analysoitiin laadullisin menetelmin teoriaohjaavalla sisällönanalyysilla. Tulokset osoittivat, että minäpystyvyyttä tukevat menetelmät olivat monipuolisesti käytössä aikuisten maahanmuuttajien pienryhmäopetuksessa. Erityisesti yksilöllisen ja kokonaisvaltaisen tuen antaminen nähtiin sekä opettajien ja valmentajan, mutta myös opiskelijoiden keskuudessa merkityksellisenä ja minäpystyvyyttä tukevana keinona. Toimiva uudenlainen yhteistyömalli, jossa puretaan oppimisen esteitä, nähtiin positiivisena ja kaikille hyödyllisenä lisänä opetukseen. Tämän lisäksi kokonaisvaltainen tuki on tuotu opiskelijoille saata-vaksi kouluympäristöön, minkä kaikki tutkimukseen osallistuneet kokivat toimivaksi. Tutkimus tuo käytännönläheistä näkökulmaa minäpystyvyyden tukemisesta. Tutkimuksesta saatu tieto auttaa ymmärtämään minäpystyvyyden tukemisen tärkeyttä ryhmässä, jossa erilaiset taustatekijät ovat tehneet opiskelijoiden oppimisprosessin haasteelliseksi.