The success of requirement elicitation in IT-projects - Soini, Helka (2023)
IT-projektit ovat monitahoisia ja kompleksisia kokonaisuuksia, joiden hallitseminen sekä läpivieminen annetussa ajassa sekä budjetissa on haastavaa. Hyvin usein projektin aikana kohdatut ongelmat kulminoituvat projektin suunnitteluvaiheeseen ja vaatimusten määrittelyyn, jotka näin ollen ovat kriittisiä vaiheita projektin onnistumisen kannalta. Vaatimusten kerääminen on iteratiivinen prosessi, jonka aikana projektitiimi pyrkii keräämään projektin ja lopputuleman tärkeimmät ominaisuudet sidosryhmien avustuksella. Vaatimusten keräämisessä on tunnistettu useita eri haasteita, jotka saattavat aiheuttaa ongelmia projektin muissa vaiheissa. Tämän pro gradu-tutkielman tarkoituksena on selvittää, minkälaisia toimintatapoja käyttämällä kerätyt vaatimukset toteuttavat tärkeimpiä vaatimusten keruun onnistumistekijöitä ja johtavat onnistuneeseen projektin lopputulokseen. Aiheen tutkiminen on ensisijaista, sillä aiempi tutkimustieto on keskimäärin vanhentunutta ja lisäksi keskittyy suurimmaksi osaksi haasteiden tunnistamiseen kuin niiden ratkaisemiseen. Kvalitatiivinen tutkimus toteutettiin haastattelemalla Yrityksen X projekteissa mukana olleita henkilöitä, jotka osallistuivat vaatimuksen määrittelyyn ja keräämiseen. Haastatteluissa selvisi, että yleisimmät vaatimusten keräämisen haasteet ovat jatkuvasti muuttuvat vaatimukset, kommunikaatio, sekä tärkeimpien sidosryhmien osallistaminen. Iteratiivinen työskentely, optimoitu sidosryhmien osallistaminen, taustatutkimus, sopivan keräystekniikan valitseminen, riskien tunnistaminen sekä selkeän kommunikaatiotavan luonti todettiin edesauttavan vaatimusten keruun onnistumista. Vaikka vaatimusten keruu oli haastateltavien mielestä erittäin tärkeää, sen koettiin olevan selkeästi puutteellinen ja kiireellä tehty kaikissa kohdeprojektissa. Tutkimustulokset ovat merkityksellisiä, mutta hyvä huomata, että esimerkiksi iteratiivisuus, kommunikointi ja riskien hallinta ovat jo ennalta tunnistettuja elementtejä projektin suunnitteluvaiheessa, eikä näin ollen ole täysin uusia löydöksiä projektin hallinnassa.