Korpusavusteinen kriittinen diskurssintutkimus nimityksistä mustalainen ja romani Suomi24-keskustelupalstalla - Kilpeläinen, Erika (2023)
Tutkielmassa selvitetään, minkälaisia diskursseja nimitysten mustalainen ja romani ympärille rakentuu, ja kuinka nämä diskurssit eroavat toisistaan. Tutkielmassa on mukana myös kriittinen näkökulma: siinä pohditaan vihapuheen roolia vähemmistöihin kohdistuvassa syrjinnässä. Tutkimuksen teoriana toimivat korpusavusteinen diskurssintutkimus sekä kriittinen diskurssintutkimus. Tutkimusaineisto koostuu Suomi24:n keskustelupalstan kommenteista vuosilta 2014–2020, ja se on kerätty Korp-konkordanssityökalun avulla. Tutkimusmenetelmänä on hyödynnetty avainsana-analyysiä. Tutkimuskysymykset ovat 1) Minkälaisia diskursseja nimityksistä mustalainen ja romani käytetään? 2) Miten diskurssit eroavat toisistaan? 3) Millainen rooli vihapuheella on vähemmistöihin kohdistuvassa syrjinnässä? Nimityksen mustalainen korpuksesta nousi esiin neljä diskurssia, ja nimityksen romani korpuksesta viisi. Tutkielma keskittyy molempien aineistojen kolmeen laajimpaan diskurssiin. M-korpuksen laajimmiksi diskursseiksi muodostuivat vihan diskurssi, stereotyyppisten elämäntapojen diskurssi sekä elättämisen diskurssi. R-korpuksen laajimmat diskurssit olivat yhteiskunnallisen aseman diskurssi, romanikielen ja -kulttuurin diskurssi sekä vähemmistöjen oikeuksien diskurssi. Tutkimuksen tuloksena muodostuneet diskurssit eroavat toisistaan merkittävästi: nimityksen mustalainen ympärillä käyty keskustelu Suomi24:ssä on selvästi vihamielisempää ja tuomitsevampaa kuin keskustelu, jota käydään romani-nimityksen yhteydessä. Vihapuheen rooli vähemmistöihin kohdistuvassa syrjinnässä nähdään toiseuttavana, leimaavana ja eriarvoistavana.