Palkitseminen z-sukupolven sitouttajana asiantuntijatyössä - Lintukangas, Emma (2023)
Tässä pro-gradu tutkielmassa tarkastellaan palkitsemisen vaikutuksia korkeakoulutettujen, Suomessa asiantuntijatehtävissä työskentelevien z-sukupolven edustajien organisaatioon sitoutumiseen. Tarkastelussa on palkitsemisen kokonaisuuden eli aineellisten ja aineettomien palkitsemismenetelmien rooli sitoutumisessa. Lisäksi tarkastellaan, miten oikeudenmukaisuus näyttäytyy palkitsemisen osalta, ja minkälainen vaikutus sillä on sitoutumiseen. Tutkimusaineisto kerättiin laadullisin menetelmin, puolistrukturoiduilla teemahaastatteluilla haastattelemalla kuutta z-sukupolven edustajaa. Saatu aineisto analysoitiin teemoittelemalla. Teoreettinen viitekehys muodostuu aiemmasta kirjallisuudesta ja tutkimuksista koskien z-sukupolvea. Lisäksi keskiössä on Meyerin & Allenin (1991) kolmen komponentin sitoutumismalli, palkitseminen sekä palkitsemisen kokonaisuus Hakosen & Nylanderin (2015) esittämänä sekä J. Stacy Adamsin (1965) oikeudenmukaisuusteoria. Tutkimustulokset esittävät, että z-sukupolven osalta palkitseminen nähdään erittäin merkittävänä tekijänä organisaatioon sitoutumisessa. Erityisesti aineettomien palkitsemismenetelmien merkitys on huomattava, vaikkakin arvostus myös aineellisten palkitsemismenetelmien osalta on suuri. Tutkimuksessa tunnistettiin affektiiviseen sekä jatkuvuussitoutumiseen liittyviä piirteitä. Piirteitä normatiivisesta sitoutumisesta ei esiintynyt. Suuren osan z-sukupolven edustajista tunnistettiin kokevan palkitsemisen epäoikeudenmukaisena alipalkitsemisen kautta, minkä nähtiin olevan yhteydessä laskevasti organisaatioon sitoutumiseen. Epäoikeudenmukaisuutta korjataan palkan-korotusta vaatimalla, työpanosta muokkaamalla sekä työstä irtisanoutumalla. Tutkimus tarjoaa organisaatioille informaatiota z-sukupolven ajatuksista ja käytöksestä puhuttaessa organisaatioon sitoutumisesta. Se tarjoaa suuntaa antavan katsauksen palkitsemisen vaikutuksista organisaatioon sitoutumiseen, palkitsemismenetelmien välisistä eroista sitouttajana sekä siitä, minkälaisia vaikutuksia palkitsemisen oikeudenmukaisuudella on sitoutumiseen.