Peptide-based transient gels - Rive, Jenni (2023)
Tämän pro gradu -tutkielman kirjallisuusosa käsittelee transientteja geelejä ja niiden mahdollisia sovelluksia tulevaisuudessa. Transientit geelit ovat epätasapainotilassa ja niiden itsejärjestäytymistä sekä hajoamista voidaan säädellä ennalta ohjatusti erilaisten kemiallisten polttoaineiden tai valon avulla. Kirjallisuusosassa perehdyttiin tarkemmin peptidipohjaisiintransienttigeeleihin ja niiden ominaisuuksiin sekä valmistamiseen. Tutkielman kokeellisessa osassa tutkittiin kemiallisesti aktiivisten orgaanisten liuottimien ja happopitoisuuden vaikutusta geelien itsejärjestäytymiseen, geeliytymismekanismiin ja muodostuvien organogeelien rakenteeseen. Tässä tutkimuksessa organogeelien muodostamiseen käytettiin aminohappopohjaista prekursorigelaattoria (Boc-Phe-Phe-OtBu). Boc-suojaryhmän selektiivinen poisto tert-butyyliryhmän läsnä ollessa aiheutti geeliytymisen. Orgaanisten liuottimien vaikutuksia geeliytymiseen ja geelien rakenteeseen tutkittiin NMR- ja FT-IR-spektroskopialla, massaspektrometrialla, pyyhkäisyelektronimikroskopialla (SEM) ja erilaisilla geeleille tehdyillä kokeilla. Käytettyjen orgaanisten liuottimien osoitettiin tukevan geelien muodostumista, osallistuvan geeliytymisprosessiin sekä vaikuttavan geelin spatiotemporaalisiin ominaisuuksiin.