Synthwave, 1980-luku ja nostalgia - Hokka, Sauli (2023)
Synthwave on musiikkityyli, jolle on ominaista erityisesti 1980-lukuun keskittyvä nostalgia ja viittaukset aikakauden populaarikulttuuriin. Tässä tutkimuksessa tarkastelin netnografian ja teema-analyysin keinoin, minkälaisia representaatioita Youtuben synthwave-videot rakentavat 1980-luvusta. Tämän lisäksi tarkastelin sitä, millä tavoin synthwaven välittämä nostalgia rakentuu ja minkälaisia merkityksiä 1980- lukuun liitetään videoiden kommenttikentillä. Synthwave rakentaa 1980-luvusta vetoavia representaatioita kierrättämällä erilaisia 1980-luvun populaarikulttuurista tuttuja elementtejä, kuten esimerkiksi elokuvasankareita, sci-fi-kuvastoa, kyberpunkia jne. Synthwave on toisiaan ruokkivassa vuorovaikutussuhteessa muiden 1980-luvun nostalgiaa hyödyntävien populaarikulttuurin ilmiöiden, esimerkiksi Netflix-sarja Stranger Thingsin kanssa. Synthwaven välittämää kuvaa 1980-luvusta voi pitää Baudrillardin hengessä hypertodellisena. Synthwaven välittämä nostalgia voidaan nähdä esimerkkinä niin sanotusta prosteettisesta muistista, joka tarkoittaa kollektiivisen muistamisen tapaa, jonka on tehnyt mahdolliseksi moderni massamedia. Prosteettinen muisti mahdollistaa muistojen omaksumisen tapahtumista, joihin yksilö ei itse ole ollut osallisena. Synthwaven kierrättämä 1980-luvun kuvasto on siis ihmisille tuttua erilaisten medioiden ja populaarikulttuurin ilmiöiden kautta, joka mahdollistaa sen, että jopa 2000-luvulla syntyneet voivat tuntea nostalgiaa kyseistä vuosikymmentä kohtaan. Synthwave-videoiden kommenteissa ilmaistiin musiikin herättämää nostalgiaa ja eskapismia. Tyypillistä oli 1980-luvun ja nykypäivän vertaaminen siten, että 1980-luku koettiin jollain tapaa nykyaikaa parempana aikana.