Fyysisen aktiivisuuden yhteys sairauspoissaoloihin sosiaali- ja terveysalalla - Mäkelä, Tuukka (2023)
Sosiaali- ja terveysalalla on usein enemmän sairauspoissaoloja muihin aloihin verrattuna. Tyypillisesti sairauspoissaolot johtuvat työn kuormittavuudesta, tuki- ja liikuntaelinvaivoista, sekä psyykkisistä ongelmista. Fyysisellä aktiivisuudella on tunnetusti vaikutuksia terveyden osa-alueisiin ja se toimii useiden pitkäaikaissairauksien riskitekijöiden ennalta ehkäisyssä, sekä hoidossa. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että fyysisellä aktiivisuudella voidaan vaikuttaa heikosti sairauspoissaolojen yleisyyteen, mutta tuloksia löytyy myös sen vaikuttavuudesta. Tämän systemaattisen kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena oli selvittää fyysisen aktiivisuuden yhteyttä sairauspoissaoloihin sosiaali- ja terveysalalla. Sosiaali- ja terveysalan työolojen ja työhyvinvoinnin tarkasteleminen on äärimmäisen tärkeää, jotta työtyytyväisyyttä voidaan parantaa ja terveydenhuollon kestävyys taata myös tulevaisuudessa.