Fluoranteenin vaikutukset vesikirpun (Daphnia magna) kasvuun, lisääntymiseen ja sydämensykkeeseen eri lämpötiloissa - Honkaranta, Emilia (2023)
Polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä (PAH-yhdisteitä) esiintyy kaikkialla ympäristössä. Ne syntyvät epätäydellisen palamisen seurauksena, esimerkiksi vulkaanisessa toiminnassa sekä fossiilisten polttoaineiden poltossa. PAH-yhdisteet ovat biokertyviä, pysyviä ja eliöille haitallisia yhdisteitä. Eräs yleisesti esiintyvä karsinogeeninen PAH-yhdiste on fluoranteeni. Tässä tutkimuksessa selvitettiin fluoranteenin (10, 20, 40 ja 80 µg/l) toksisuutta vesikirpuille eri lämpötiloissa (18, 20 ja 22 °C). Lisääntymiskokeessa seurattiin Daphnia magna-lajin kuolleisuutta, lisääntymistä ja kasvua. Vesikirppujen sydämensykettä tutkittiin kolmella eri koeasetelmalla videoimalla sydäntä, kun vesikirppu altistettiin fluoranteenille. Tulokset osoittivat, että fluoranteenialtistus vaikutti haitallisesti Daphnia magna -lajin kasvuun lisääntymiseen ja sydämensykkeeseen. Lämpötilan noustessa poikuekoot kasvoivat, poikastuotanto aloitettiin keskimäärin aiemmin ja vesikirppuemot saavuttivat suuremman ruumiinkoon. Suurimmat erot havaittiin yleensä 18 ja 22 °C lämpötilakäsittelyjen välillä. Fluoranteenialtistus nosti vesikirppujen sydämensykettä 15 sekunnin altistuksen jälkeen, mutta kroonisessa altistuksessa vaikutuksia ei havaittu, mikä viestii suojamekanismin käynnistymisestä haitta-aineitta vastaan. Vain muutaman asteen lämpötilaeroilla havaittiin yhdysvaikutuksia fluoranteenialtistuksen kanssa, mikä herättää huolen lämpenevien vesiekosysteemien tulevaisuudesta ja lajien sopeutumisesta muuttuviin olosuhteisiin haitta-aineiden myötävaikutuksessa.