Vesistöjen tutkimus ja seuranta kuvantavilla menetelmillä - Lahtinen, Elisa (2023)
Valtaosa Maan pinnasta on veden peitossa. Vesistöihin lukeutuu ainutlaatuisia ekosysteemejä ja toisaalta ne tukevat elämää muissa ekosysteemeissä. Vesistöekosysteemien toiminnan ymmärtäminen ja suojeleminen edellyttävät vesistöjen ja niiden eliöstön toiminnan tutkimusta ja seurantaa. Optiset mittausmenetelmät mahdollistavat ominaisuuksien tarkastelun koskematta kohteeseen. Niiden toiminta perustuu esimerkiksi spektrikuvantajien kohdalla sähkömagneettisen säteilyn ominaiseen kykyyn heijastua eri tavoin erilaisista kohteista. Lisäksi katsaus esittelee muun muassa biomimiimisiä ratkaisuja, jotka tukevat optisia menetelmiä.