Esihenkilöiden työn imu ja tunneinterventioiden merkitys työn imuun - Valkjärvi, Venla (2023)
Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin teknisen alan organisaation esihenkilöiden työn imua, joka määritellään suhteellisen pysyvänä sekä positiivisena motivaatiotilana, jossa työntekijä kokee tarmokkuutta, omistautumista ja uppoutumista työssään. Työn imun kokeminen voi myös johtaa parempaan työhyvinvointiin sekä työssä suoriutumiseen. Lisäksi tutkimuksessa selvitettiin, minkälainen merkitys organisaatiossa toteutetuilla tunneinterventioilla oli esihenkilöiden työn imuun. Tutkimuksen aineistona käytettiin TUNTO2-hankkeen haastatteluaineistoa. Aineisto kerättiin teemahaastatteluja hyödyntäen haastattelemalla kahdeksaa teknisen alan asiantuntijaorganisaatiossa esihenkilötehtävissä työskentelevää henkilöä. Aineisto analysoitiin käyttämällä temaattista analyysiä. Tutkimuksen tulosten mukaan työn imu esiintyi esihenkilöiden työssä usealla tavalla. Temaattisen analyysin avulla luotiin kolme työn imua tuottavaa pääteemaa; työyhteisön tuki, merkityksellinen työ ja mielekäs työn sisältö sekä yksi työn imun esiintymistä haittaava tekijä; hektinen työ. Tunneinterventiot taas ylläpitivät osaltaan työn imua helpottamalla tunteiden hyväksymistä työssä sekä omien että muiden tunteiden tunnistamista ja käsittelyä. Lisäksi tunneinterventiot tukivat työn imua tuomalla konkreettisia tunteiden käsittelyä helpottavia tunnetyökaluja työarkeen. Tutkimus vahvisti aiempaa tutkimustietoa työn imua tuottavista tekijöistä. Lisäksi tutkimus antaa viitteitä siitä, että työn imua voidaan ylläpitää tunneinterventioita hyödyntämällä.