Voimaharjoittelun oppimateriaali yläkoulun liikunnanopettajille : voimaharjoittelun opas: materiaalia ja ideoita yläkoulun liikunnanopetukseen - Erola, Inka; Koivumäki, Pinja (2023)
Tämän pro gradu- tutkielman tavoitteena oli tuottaa yläkoulun liikunnanopettajille voimaharjoittelun oppimateriaali. Oppimateriaali koostettiin tutustumalla aiheeseen liittyvään taustakirjallisuuteen, jonka pohjalta luotiin perusteltuja ehdotuksia koululiikunnassa tapahtuvalle voi- maharjoittelulle. Oppimateriaali on julkaistu tämän tutkielman liitteenä sekä Koululiikuntaliiton nettisivuilla. Oppimateriaalin taustakirjallisuudessa syvennyttiin voimaharjoitteluun liittyvään teoriaan ja toteutukseen erityisesti lasten ja nuorten näkökulmasta. Keskeisiä teemoja taustakirjallisuudessa olivat yleinen voimaharjoittelun teoria, lasten ja nuorten fyysinen kehitys ja voimaharjoittelusuositukset sekä koululiikunnassa toteutettavaan voimailuun liittyvät tekijät kuten opetussuunnitelma, opetustyylit, taitojen oppiminen sekä motivaatio itsemääräämisteorian muodossa. Tavoitteena oli tuottaa motivoiva ja mielekäs voimaharjoittelun oppimateriaali, josta liikunnan- opettajat saisivat apua ja ideoita tuntien suunnitteluun ja toteutukseen. Oppimateriaali sisältää yläkouluikäisille suunnattua voimaharjoittelun teoriaa, voimaharjoitteluun soveltuvia alkulämmittelyleikkejä ja pelejä, ilman välineitä ja välineillä suoritettavaa voimailua sekä voimailuun liittyviä esimerkkioppitunteja. Koska oppimateriaali luotiin liikunnanopettajille, materiaalin pedagogisia ja didaktisia ratkaisuja arviointiin suhteessa taustakirjallisuuden keskeisiin teorioihin ja tutkielman tekijöiden ammattiosaamiseen.