Toimitusjohtajien palkitsemisjärjestelmien erot Suomen valtion kokonaan omistamissa yhtiöissä ja enemmistöomisteisissa pörssiyhtiöissä - Toropainen, Matti (2023)
Tämä pro gradu -työ tutki toimitusjohtajien palkitsemisjärjestelmien eroja Suomen valtion kokonaan omistamissa yhtiöissä ja enemmistöomisteisissa pörssiyhtiöissä. Tutkimuksen omistuskategoriat ja yhtiöt olivat valtion kokonaan omistamat yhtiöt Veikkaus, Finavia, Posti ja VR sekä valtion enemmistöomisteiset pörssiyhtiöt Finnair ja Fortum. Tutkimuskysymyksiä oli kolme, ja ne olivat seuraavat: mistä osa-alueista yhtiöiden palkitsemisjärjestelmät muodostuvat, mitä yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia yritysten palkitsemisjärjestelmien välillä on omistuskategorioiden sisällä, ja mitä yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia yritysten palkitsemisjärjestelmien välillä on omistuskategorioiden välillä. Tutkimusaineistona käytettiin yhtiöiden julkaisemia palkitsemisraportteja ja palkitsemisselvityksiä tutkimuksen toteuttamisen aikavälillä 2018–2020. Tutkimusmenetelminä käytettiin teorialähtöistä sisällönanalyysiä ja vertailevaa tutkimusta. Tutkimuksesta saatiin seuraavia tuloksia. Kaikilla valtion kokonaan omistamilla yhtiöillä ja valtion enemmistöomisteisilla pörssiyhtiöillä oli käytössään palkitsemisjärjestelmän osa-alueet: kiinteä palkka, luontoisedut ja lyhyen aikavälin tulospalkitseminen. Pitkän aikavälin tulospalkitseminen oli käytössä kaikilla valtion enemmistöomisteisilla pörssiyhtiöillä, mutta vain puolella valtion kokonaan omistamista yhtiöistä. Lisäeläkkeitä käytti vain toinen valtion enemmistöomisteinen pörssiyhtiö, mutta ei yksikään valtion kokonaan omistama yhtiö. Irtisanomiskorvauksia käyttivät molemmat omistuskategoriat vuonna 2018. Vuonna 2019 irtisanomiskorvauksia käyttivät kaikki valtion kokonaan omistamat pörssiyhtiöt ja kolme valtion kokonaan omistamaa yhtiötä. Vuonna 2020 irtisanomiskorvauksia ei käyttänyt yksikään valtion enemmistöomisteinen pörssiyhtiö, mutta kaksi valtion kokonaan omistamaa yhtiötä käytti. Erot omistuskategorioiden sisällä tulivat valtion kokonaan omistamissa yhtiöissä pitkän aikavälin tulospalkitsemisen ja irtisanomis-korvausten käytössä, ja valtion enemmistöomisteisilla pörssiyhtiöillä lisäeläkkeissä. Erot omistuskategorioiden välillä olivat pitkän aikavälin tulospalkitsemisessa, lisäeläkkeissä ja irtisanomiskorvauksissa.