A Quantitative Analysis of Vulnerabilities and Exploits in Home IoT Devices - Jokela, Patrik (2023)
Tutkimuksessa tarkastellaan IoT laitteiden tietoturvaa ja niiden haavoittu-vuuksia tapaustutkimusmenetelmää käyttäen. IoT laitteiden määrä on kasvanut räjähdysmäisesti ja jopa normaalit kodinkoneet alkavat olla yhdistettynä internetiin. Tämä johtaa siihen, että hyökkäyspinta-ala kasvaa räjähdysmäisesti ja välttämättä tietoturva ei pysy perässä. Tämän takia on syytä jatkuvasti tarkastella markkinoilla olevien laitteiden tietoturvaa ja niistä mahdollisesti löytyviä haavoittuvuuksia. Kirjallisuutta tarkastelemalla havaittiin, että yleisimmät tietoturvaa vaarantavat asiat ovat olleet oletuskäyttäjätunnukset, sekä tarpeettomat verkko-palvelut. Tutkimuksessa kuitenkin havaittiin, että nykyään IoT laitteista ei löydy oletuskäyttäjätunnuksia eikä tarpeettomia verkkopalveluita. Tällä het-kellä suurimman vaaran IoT laitteille aiheuttaa automaattisten päivitysten puuttuminen, sekä perustamisvaiheessa nykyisen käyttöjärjestelmän version tarkastaminen uusien päivitysten varalta. Tämä saattaa jättää laitteita, jotka sisältävät tunnettuja haavoittuvuuksia pitkäksikin aikaa kodin verkkoon ennen uuden päivityksen asentamista. Tutkimuksessa havaittiin uusi hyökkäystekniikka (response size amplification), jonka avulla oli mahdollista aiheuttaa palvelunestotilanne tutkimuksessa olleelle reitittimelle. Tälle haavoittuvuudelle annettiin CVE-ÌD: CVE-2023-25644. Tutkimuksessa tehtiin yhteensä kolme tietoturvahavaintoa, jotka nähtiin tarpeelliseksi raportoida laitteista vastaaville tahoille.