Systemaattinen kirjallisuuskatsaus nuorten kyberrikollisuuden ja poikkeavan verkkokäyttäytymisen riskitekijöistä - Hämäläinen, Oskari (2023)
Nuoruus on ihmisen rikosaktiivisinta aikaa. Rikoskäyttäytyminen on huipussaan 18-vuoden iässä, minkä jälkeen se tasaisesti vähenee. Myös kriminologian tutkijat ovat maailmanlaajuisesti yhtä mieltä iän ja rikoskäyttäytymisen vahvasta yhteydestä. Nuorten tekemät rikokset ovat kuitenkin vähentyneet 2010-luvulla. Sen sijaan nuorten poikkeava verkkokäyttäytyminen on kasvanut viimeisen kahden vuosikymmenen aikana. Nuorten kasvavasta verkkorikollisuudesta huolimatta Suomessa kyberrikosten ehkäisyyn tarkoitettujen toimenpi-deohjelmien kehittäminen ja integrointi osaksi rikostorjuntaa on ollut vähäistä. Toisekseen nuorten rikosten torjuntaan ja ennaltaehkäisyyn tähtäävät ohjelmat ovat yleensä keskittyneet perinteiseen rikollisuuteen, minkä takia ei tiedetä, kuinka tehokkaasti ne estävät nuorten kyberrikoksia tai poikkeavaa käyttäytymistä verkossa.