Käytännöllinen itseymmärrys ja normatiiviset demokratiateoriat - Kiiveri, Jani (2023)
Tässä tutkielmassa käsitellään normatiivisten demokratiateorioiden olettamaa käytännöllistä itseymmärrystä Axel Honnethin tunnustussuhdeteorian avulla. Tarkoitus on selvittää liberalismin, republikanismin ja elämänmuoto-teorian olettamia käytännöllisen itseymmärryksen muotoja näihin demokratiateorioihin kuuluvien normatiivisten odotusten perusteella. Tämä tapahtuu selvittämällä, minkälainen vapauskäsitys eri teorioihin kuuluu, minkälaisia asenteita ja arvoja teoriat olettavat ja mitä tunnustussuhteita ne edellyttävät. Demokratiateoriat korostavat vaihtelevasti demokratian merkityksiä, ja siksi ne olettavat myös erilaisia asioita ihmisten jakamilta arvoilta ja asenteilta. Erilaiset lähtökohdat johtavat erilaisiin käsityksiin mitä demokratiaan tulisi kuulua, mitä asioita sen tulee kattaa ja kuinka sitä tulisi toteuttaa. Tutkielman lopputuloksena on tarkempi käsitys siitä, minkälaisia asioita erilaiset demokratiakäsitykset odottavat yksilöiltä.