Asiantuntijuus lautapelialalla - Bergman, Joonas (2022)
Tutkimuksen tavoitteena oli tutkia lautapelialan asiantuntijuutta ja sen muodostumista. Lautapeliala on kasvava, fyysisiä pelituotteita myyvä ala, jonka parissa työskentelee moniammatillisia asiantuntijoita. Asiantuntijuutta ei ole tutkittu aikaisemmin tässä kontekstissa, ja lautapelialaa koskevaa tieteellistä tutkimusta on niukasti. Tutkimuksen tulokset muodostavat ensimmäistä kertaa tieteellisen käsityksen asiantuntijuudesta lautapelialalla. Tutkimusta varten haastateltiin kuutta lautapelialan asiantuntijaa, jotka työskentelevät ja vaikuttavat alalla erilaisissa tehtävissä. Puhtaaksikirjoitetut haastattelut muodostavat tutkimuksen aineiston, jota analysoitiin laadullisen sisällönanalyysin metodein teemoittelulla ja tyypittelyllä. Asiantuntijuus lautapelialalla muodostuu samanlaisista asiantuntijuuden elementeistä kuin mitä aiemmassa asiantuntijuustutkimuksessa on havaittu muita aloja tutkimalla. Lautapelialalle ominaisia asiantuntijuuden elementtejä ovat luovuus, lautapelien tuntemus ja lautapelialan erityispiirteiden tuntemus. Näille tiedoille ja taidoille ei ole olemassa yksiselitteisiä tiedonhankintaväyliä. Tutkimuksen perusteella lautapelialan asiantuntijuutta muodostuu kahta väylää pitkin, jotka nimettiin harrastajasta asiantuntijaksi -väyläksi ja työkokemuksen kautta asiantuntijaksi -väyläksi. Tutkimuksen tulokset ovat hyödyllisiä asiantuntijuuden tutkimukselle, lautapelialan tutkimukselle sekä asiantuntijuuden arvioimiselle lautapelialan organisaatioissa.