Tekoäly rekrytoinneissa - Haapio, Emma (2023)
Tekoälyn käyttö on yleistynyt viime vuosina merkittävästi ja sitä on alettu vähitellen hyödyntämään myös rekrytoinneissa. Rekrytointi on organisaatiossa tärkeä tehtävä, kun organisaatiossa tarvitaan uusia tekijöitä tai uusia osaajia. Nykypäivänä monessa organisaatiossa toiminta perustuu asiantuntijuuteen, jolloin onnistuneiden rekrytointien tärkeys korostuu entisestään. Rekrytointien tärkeydestä huolimatta rekrytoinneissa koetaan monenlaisia haasteita. Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkittiin rekrytoinnin haasteita ja tekoälyn hyödyntämistä rekrytoinneissa tällä hetkellä. Lisäksi kerättiin rekrytoinnin ammattilaisten ajatuksia siitä, miten tekoäly voisi olla apuna ratkaisemassa rekrytoinnin haasteita. Tutkimuksen teoriaosa toteutettiin aiempiin tutkimuksiin pohjautuvana kirjallisuuskatkauksena ja tutkimuksen empiirisen osion aineisto kerättiin haastattelemalla kokeneita rekrytoinnin ammattilaisia. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että rekrytoinneissa yleisimmät haasteet johtuvat rekrytoinnin niukoista resursseista. Monet haasteet ratkeaisivat, mikäli rekrytoijilla ja muilla rekrytointiin osallistuvilla henkilöillä olisi käytössään enemmän aikaa toteuttaa rekrytointi laadukkaasti. Toisaalta myös niukat budjetit näkyvät tutkimustuloksissa; esimerkiksi rekrytointijärjestelmään panostaminen ei ole mahdollista, koska rekrytointia ei nähdä strategisesti riittävän tärkeänä ja siihen ei allokoida rahaa. Osin tämän takia tekoälyä ei ole vielä kovin paljoa hyödynnetty rekrytoinneissa. Suomessa tekoälyn hyödyntäminen rekrytoinneissa rajoittuu tutkimustulosten perusteella pitkälti hakijaviestintään ja hakemusten arviointiin. Myös hakijan soveltuvuudessa voidaan hyödyntää tekoälyä. Rekrytoinnin ammattilaiset nostivat haastatteluissa esiin omia näkemyksiään ja toiveita tekoälyn kehityksestä rekrytointien parissa. Tekoälyavusteiselle rekrytoinnille nähtiin tulevaisuudessa mahdollisuus ja tekoälyn avulla toivottiin tehokkuutta rekrytointia tekevien henkilöiden työhön. Toisaalta myös ihmiselle ja intuitiolle nähtiin tarve tulevaisuudenkin rekrytoinneissa, joten tekoälystä toivottiin rekrytoijalle hyvää työparia, ei korvaajaa.