Toiminnanohjausjärjestelmän käyttötavan vaikutus rakennusalan pk-yrityksen liikevaihdon ja käyttökatteen muutokseen - Salminen, Tuukka (2023)
Toiminnanohjausjärjestelmän tarkoituksena on tehostaa ja sujuvoittaa yrityksen liiketoimintaa ja prosesseja sekä parantaa informaation kulkua läpi organisaation tallentamalla kaikki informaatio samaan tietokantaan ja integroimalla yrityksen eri toiminnot yhteen järjestelmään. Toiminnanohjausjärjestelmiä ovat alun perin käyttäneet suuret teollisuusyritykset, mutta nykyään myös pienten ja keskisuurten rakennusalan yritysten toiminnanohjausjärjestelmien käyttö on yleistä. Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää, mitä rakennusalan pk-yrityksen toiminnanohjausjärjestelmän käyttötavan perusteella voidaan päätellä sen liikevaihdon ja käyttökatteen muutoksesta. Tutkielma alkaa aihepiirin kirjallisuuskatsauksella, jossa tarkastellaan toiminnanohjausjärjestelmää käsitteenä, sen hyötyjä sekä yleisesti että rakennusalalla ja pk-yrityksillä. Lisäksi siinä käsitellään tutkimuksen kannalta olennaisia toiminnanohjausjärjestelmän ominaisuuksia. Empiirinen tutkimus on suoritettu regressioanalyysinä ja siinä tarkastellaan tietyn toiminnanohjausjärjestelmän kolmen eri ominaisuuden käyttötavan tilastollista yhteyttä yrityksen liikevaihdon ja käyttökatteen muutokseen. Aineisto muodostettiin tämän toiminnanohjausjärjestelmän tietokannoista ja lokitiedoista kerätystä käyttödatasta ja toiminnanohjausjärjestelmää käyttävien yritysten talousluvuista. Tarkasteltavia asiakasyrityksiä oli yhteensä 34 kappaletta. Regressioanalyysin tuloksena toiminnanohjausjärjestelmän käyttötavalla ei havaittu tilastollista yhteyttä yrityksen liikevaihdon ja käyttökatteen muutokseen. Yhteyden puutteen perusteella voidaan sanoa, että yrityksen yleisiin talouslukuihin vaikuttavia tekijöitä on liian paljon, jotta toiminnanohjausjärjestelmän yksittäisten ominaisuuksien käyttötavan perusteella voitaisiin tehdä niistä johtopäätöksiä.