BODIPY-yhdisteiden antibakteeriset sovellukset - Stenfors, Sanna (2023)
Dipyrrometeenibooridifluoridi (BODIPY) ja sen johdannaiset ovat fysikaalisilta ja kemiallisilta ominaisuuksiltaan fluoresoiviksi väriaineiksi eli kromoforeiksi soveltuvia molekyylejä, joilla on myös antibakteerinen vaikutus. Tutkielmassa esitellään BODIPY-yhdisteiden rakenne, erilaisia synteesireittejä sekä BODIPY:iden tärkeimpiä ominaisuuksia. Tutkielmassa keskitytään BODIPY-yhdisteiden antibakteeristen ominaisuuksien parantamiseen sekä yhdisteiden käyttöön antibiootteja korvaavina aineina. Tutkimusten perusteella yksi lupaava vaihtoehto on fotodynaamiseen terapiaan (PDT) perustuvat antibakteeriset aineet. Tutkielmassa käytettiin alkuperäisen aineiston ja kielen saatavuutta aineiston rajaustekijänä.