Työssä jatkaminen eläkeiässä : taustatekijöitä ja syitä eläkeaikaiseen työntekoon - Laukkanen, Kaisa (2023)
Työurien pidentäminen on välttämätöntä suomalaisen eläkejärjestelmän kestävyyden ja työvoiman saatavuuden turvaamiseksi. Syitä työuran pidentämiselle on aiempien tutkimusten mukaan esimerkiksi työhön liittyvät tekijät, kuten työn joustomahdollisuudet, taloudelliset tekijät, terveys ja työkyky sekä sosiaaliset syyt. Tässä pro gradu -tutkielmassa oli tarkoitus selvittää, mistä syistä ikääntyvät työntekijät olisivat valmiita jatkamaan työntekoa eläkkeellä. Lisäksi haluttiin selvittää, ovatko ammattiasema, koettu terveys, parisuhdetilanne ja sukupuoli yhteydessä haluun jatkaa työnkaltaista toimintaa eläkkeellä sekä tutkittavien mainitsemiin työssä jatkamisen syihin.