Kuluttajan motivaatioiden ja asenteiden vaikutus ruokaverkkokaupan kotiinkuljetuspalveluiden käyttöön - Kauppinen, Jussi (2023)
Ruokaverkkokaupan kotiinkuljetuspalvelut ovat yleistyneet varsinkin vuoden 2020 koronakriisin aikana ja edelleen sen jälkeen. Palveluntarjoajia on Suomen markkinalla jo useita ja kukin toteuttaa näitä palveluita hiukan omalla tavallaan. Tämä tutkimus tarkastelee kuluttajien hedonisten motivaatioiden, ajan säästämisen ja rahan säästämisen motivaatioiden sekä aikaisempien kokemuksien vaikutusta kulutta jien kokemiin kätevyysmotivaatioihin sekä pidempiin käytön jälkeisiin hyötyihin. Lisäksi selvitetään näiden vaikutus asenteisiin sekä lopulta asenteiden ja motivaatioiden vaikutus käyttäytymiseen ruokaverkkokaupan kotiinkuljetuspalveluja kohtaan. Tutkimuksen aineisto kerättiin kvantitatiivisin menetelmin verkkopohjaisella kyselylomakkeella ja kerätty aineisto analysoitiin kvantitatiivisia menetelmiä hyödyntäen. Analysoidun aineiston perusteella muodostettiin sekä mittausmalli ja rakenneyhtälömalli, jonka avulla aikaisemman tutkimuksen ja kirjallisuuden perusteella muodostettuja hypoteeseja testattiin. Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että ruokaverkkokaupan kotiinkuljetuspalveluiden käyttämisen kontekstissa tärkeitä tekijöitä ovat palveluiden helppo käyttöönotto, nopeus ja vaivattomuus sekä positiiviset aikaisemmat kokemukset vastaavista palveluista. Jatkossa aihetta tulisi tutkia suuremmalla otoskoolla ja mahdollisesti rajata vastaajat tietyn palvelun käyttäjäkuntaan sekä vertailla jo palvelua käyttävien kuluttajien motivaatioita sekä asenteita sellaisiin kuluttajiin, jotka eivät vielä kyseisiä palveluita käytä.