Clear-cuts in high biodiversity values forests - Kortesalmi, Pihla (2023)
Luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen uhkaa ekosysteemien toimintaa ja ekosysteemipalveluita. Suomessa suurin yksittäinen uhka monimuotoisuudelle on intensiivinen metsätalous. Käytetyin hakkuutapa, avohakkuut, vaikuttavat monimuotoisuuteen negatiivisesti. Pro Gradussani tutkin, ovatko monimuotoisuudeltaan arvokkaat metsät yliedustettuina avohakattavaksi päätyvissä kohteissa. Lisäksi selvitin, onko avohakkuiden ominaispiirteissä tapahtunut muutosta kahden viime vuosikymmenen aikana. Tutkiakseni avohakkuiden ja monimuotoisuusarvojen välistä yhteyttä selvitin maakuntakohtaisesti, ovatko monimuotoisuusarvot avohakatuilla kohteilla korkeampia kuin monimuotoisuusarvot koko maakunnan alueella keskimäärin. Tutkimusjaksolla 2001–2019 suoritetut avohakkuut selvitin Landsat-satelliittikuviin pohjautuvasta Global Forest Change -aineistosta. Metsien monimuotoisuusarvoja kuvaamaan käytin Suomen ympäristökeskuksen Monimuotoisuudelle tärkeät metsäalueet Suomessa -aineistoa. Hakatussa kokonaispinta-alassa ja hakkuuaukkojen koossa ei tapahtunut tutkimusjakson aikana merkittävää muutosta. Metsän monimuotoisuusarvot nousivat Pohjois-Suomesta etelään päin liikuttaessa sekä avohakattujen kohteiden että koko maakuntien osalta. Pohjois-Suomessa avohakattujen kohteiden monimuotoisuusarvot olivat koko maakunnan monimuotoisuusarvoa matalampia. Eteläisimmässä Suomessa tilanne oli päinvastainen ja avohakattujen kohteiden arvo ylitti maakunnan keskimääräisen arvon. Tulos vahvistaa käsitystä monimuotoisuuden suojelun heikosta tilasta Etelä-Suomessa. Pohjois-Suomessa, etenkin Lapissa, oikein kohdistetut suojelutoimenpiteet vähentävät hakkuiden kohdentumista arvokkaille alueille. Suojelutoimenpiteet sekä metsänhoidossa vastuullisuuteen ohjattavat resurssit on tärkeää kohdentaa oikein suurimman hyödyn saavuttamiseksi. Työssäni luon yleiskuvan hakkuiden kohdistumisesta monimuotoisuudeltaan arvokkaiksi luokiteltuihin metsiin. Selvitys nykytilasta auttaa arvioimaan onnistumista tähän mennessä suoritetuissa suojelutoimenpiteissä ja tätä tietoa voidaan vuorostaan hyödyntää tulevia toimenpiteitä suunniteltaessa.