Vesisijoittaminen : osaketuottoihin vaikuttavia tekijöitä ja vesiosakkeista saatava hajautushyöty - Alanen, Olli (2023)
Ilmastonmuutos on globaali ongelma, jonka vaikutuksiin on kunnolla herätty aivan viime vuosina. Maapallon kuivuuden lisääntyminen, väestönkasvu ja makean veden epätasainen jakautuminen maapallolla aiheuttavat vesipulaa. Vesiyrityksillä on tarve uudistaa infrastruktuuria sekä kehittää uusia teknologioita. Ilmastonmuutosta käsitellään paljon mediassa ja tämä lisää ihmisten kiinnostusta vastuulliseen toimintaan. Tutkielman teoriaosuudessa esitellään vastuullista sijoittamista, veden merkitystä ekosysteemille, veteen sijoittamista sekä annetaan katsaus aiempaan kirjallisuuteen liittyen aiheesta tehtyihin tutkimuksiin. Tutkielman empiirisessä osuudessa tutkitaan vaikuttavatko ihmisten internetissä tekemät ilmastoon liittyvät haut vesiyritysten osaketuottoihin. Ilmastonmuutoksella ja väestönkasvulla on vaikutus maatalous- ja energiatoimialaan ja sen vuoksi tutkimuksessa tarkastellaan myös ruoka- ja energiaindeksien muutosten vaikutusta vesiyritysten osakkeiden tuottoihin. Tutkimusmenetelmänä on regressioanalyysi. Toisena tutkimusaiheena tässä tutkielmassa on selvittää antaako vesiyritysten osakkeiden sisällyttäminen sijoitusportfolioon hajautushyötyä. Tutkimusaineistona on kymmenen vesiosakeyhtiön ja S&P500 -osakeindeksin logaritmiset kuukausituotot tammikuusta 2004 tammikuuhun 2023. Internethakujen lukumääriä saatiin Google Trends -palvelusta. Regressioanalyysin tuloksena tässä tutkielmassa ei voitu osoittaa korrelaatiota ihmisten internetissä tekemien ilmastoon liittyvien hakujen ja vesiyritysten osaketuottojen välillä. Ei voitu osoittaa myöskään korrelaatiota maatalous- ja energiatoimialojen indeksien hinnanmuutosten ja vesiyritysten osaketuottojen välillä. Toisena tutkimustuloksena saatiin, että vesiyritysten osakkeet antavat hajautushyötyä sijoitusportfoliossa.