Vertaileva tutkimus Java- ja Kotlin-koodin laadusta ja tehokkuudesta - Tuikka, Jari (2023)
Tämä pro gradu -tutkielma vertailee Kotlinin ja Javan ohjelmien eroja koodin laadun ja suoritustehokkuuden suhteen. Koodin laatua ja suoritustehokkuutta vertaillaan kirjallisuuskatsauksella ja empiirisellä tutkimuksella. Kirjallisuuskatsauksessa tarkasteltiin löydettyjä tutkielmia ja koostettiin niistä löydökset. Empiirisessä vertailussa kerättiin havaintoja eri kielillä toteutetuista projekteista. Tutkielman mukaan Kotlinin koodi on tiiviimpää ja ilmaisuvoimaisempaa kuin Javan, mutta laadun suhteen ei ole merkittäviä eroja. Tutkielma havainnollistaa myös, että Java-sovellukset ovat tehokkaampia suorittaa kuin Kotlinilla toteutetut.