Johtamisen merkitys organisaatiokulttuurin kehittämisessä - Kovanen, Henna; Kämäräinen, Toni (2023)
Organisaatioiden epäonnistuneet muutosyritykset herättivät 1980-luvulla tutkijoiden kiinnostuksen organisaatioissa vallitsevista kulttuureista. Tämän takia organisaatiokulttuurin muodostumista sekä siihen vaikuttavia tekijöitä on tutkittu laajalti, mutta lisätutkimuksia aiheesta tehdään edelleen, sillä organisaatiokulttuurin määrittely voidaan nähdä moninaisena ja kaikkia siihen vaikuttavia tekijöitä ei ole tunnistettu. Organisaatiokulttuu-rin kehittäminen on tärkeä osa johtamista, sillä se vaikuttaa suuresti organisaation toimintaan ja tehokkuuteen. Tämän Pro Gradu-tutkielman tavoitteena on löytää yhteyksiä johtamisen keinojen sekä organisaatiokulttuurin muodostumisen välillä. Teoreettisessa kehyksessä tarkastellaan lähemmin organisaation, organisaatiokulttuurin sekä johtamisen määritelmiä, sekä niiden eri tekijöitä, joilla on vaikutusta organisaatiokulttuurin muodos-tumiseen. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena ja aineisto koostettiin kohdeorganisaatiossa toteutetuista 13 teemahaastattelusta. Haastatteluiden avulla oli tarkoitus tunnistaa kohdeorganisaation organisaatiokulttuurin tekijöitä ja löytää niiden ja johtamisen välinen yhteys. Haastattelut toteutettiin puolistrukturoituina teemahaastatteluina ja kerätyn aineiston analysoinnissa käytettiin teemoittelua sekä sisällön analyysia. Vastaajat edustivat johtoryhmä, esimies sekä työntekijä/luottamusmies henkilöstöryhmiä. Tulosten pohjalta voidaan todeta, että johtamisen keinoja organisaatiokulttuurin kehittämisessä ovat esimerkiksi avoin kommunikointi, työntekijöiden osallistaminen päätöksentekoon, yhtenäiset johtamiskäytänteet ja sisäisen viestinnän kehittäminen. Pohjimmiltaan tämä kaikki rakentuu yhteisen arvopohjan päälle, jolloin arvot ohjaavat toimintaa sekä organi-saatiokulttuuria haluttuun suuntaan. Yleisenä johtopäätöksenä tutkimustulosten pohjalta voidaan todeta johtamisen vaikuttavan organisaatiokulttuurin muodostumiseen ja että johtamisen keinoilla pystytään vaikuttamaan siihen, mihin suuntaan organisaatiokulttuuri kehittyy.