Machine learning methods utilization in business intelligence systems - Jaara, Akseli (2023)
Tässä kirjallisuuskatsauksessa käsitellään koneoppimisen hyödyntämistä BI-järjestelmien hyötyjen edistämisen näkökulmasta. Koneoppiminen ja sen algoritmit ovat alati kehittyvä tapa käsitellä suuria määriä dataa tavoitteenaan joko kuvailla käytettyä aineistoa tai tehdä päätelmiä tulevaisuuteen sen pohjalta. Näille metodeille kehitetään jatkuvasti uusia käytännön sovelluksia reaalimaailman ilmiöiden tarkastelemiseksi. Yksi koneoppimisen käyttökohteista on liiketoimintadatan hyödyntäminen, ja tämä tutkielma keskittyy koneoppimismallien hyödyntämiseen juuri BI-järjestelmien hyötyjen kehittämisen näkökulmasta. Yksi tärkeimmistä löydöistä tässä tutkimuksessa on saatavilla olevan aineiston perusteella koneoppimismallien tämänhetkisen hyödyntämisen kartoittaminen lähdeaineistossa esiintyvien BI-järjestelmien hyötyjen suhteen. Erityisesti ennustavia malleja hyödynnetään ja niiden käyttöä kehitetään BI:ssä tehokkaasti, mutta kuvailevia malleja ja niiden hyödyntämistä on tutkittu vähän ottaen huomioon kuvailevien koneoppimismallien hyödyntämisen potentiaalin dataohjautuvassa liiketoiminnan kehittämisessä.