Språkliga färdigheter i finsk- och svenskspråkiga platsannonser i Finland : fokus på privata sektorn - Sydänmaanlakka, Sini (2023)
Työelämä edellyttää yhä monipuolisempia kielellisiä valmiuksia. Analysoin materiaalilähtöisen analyysimetodin avulla millaisia kielitaitovaatimuksia suomen- ja ruotsinkieliset työpaikkailmoitukset sisältävät. Selvitän, mitä kieliä työpaikkailmoituksissa mainitaan ja millaisin keinoin kielitaidon tarvetta kuvataan. Tarvitaanko kielestä esimerkiksi erinomaista osaamista? Onko sekä kirjallinen että suullinen kielitaito tarpeen? Perustellaanko työpaikkailmoituksissa tarkemmin, miksi juuri sen kaltaista kielitaitoa tarvitaan, vai jääkö tämä lukijan itsensä tulkittavaksi? Työpaikkailmoituksissa ei kuitenkaan aina ilmaista pelkästään tarvetta osata jotakin tiettyä kieltä. Kielitaidon tarve voi tulla esiin muullakin tavoin, koska se on osa monia työelämätaitoja. Sen vuoksi haluan myös selvittää, mitä taitoja työpaikkailmoituksissa tuodaan esiin, joihin myös kielitaito liittyy vahvasti. Tutkimukseni aineisto on kerätty suomalaiselta työnhakusivustolta nimeltä Duunitori. Tutkin yhteensä 40 työpaikkailmoitusta, joista puolet olivat suomenkielisiä ja puolet ruotsinkielisiä. Tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että suomi, ruotsi ja englanti ovat suomalaisen työelämän kysytyimmät kielet. Englannin kielen taito oli kuitenkin keskeisempää suomenkielisissä työpaikkailmoituksissa, kun taas ruotsin kielen taito oli tärkeää ruotsinkielisissä ilmoituksissa. Työpaikkailmoituksissa mainittiin näiden kolmen kielen lisäksi myös muita kieliä, mutta niiden osaaminen ei koskaan ollut välttämätöntä, vaan ainoastaan eduksi hakijalle. Tutkimissani työpaikkailmoituksissa vaadittiin keskimäärin korkeatasoista kielitaitoa, vaikkakin asiaa kuvailtiin eri tavoin. Monista ilmoituksista löytyi myös taitoja, joihin kielitaito liittyy vahvasti. Tällaisia taitoja olivat esimerkiksi vuorovaikutus- ja neuvottelutaidot. Tutkimissani työpaikkailmoituksissa etsittiin henkilöä joko asiakaspalvelutyöhön ja/tai työskentelemään organisaatioon, jolla on kansainvälistä toimintaa. Näihin siis osoittautui olevan tarvetta kielitaitoiselle työntekijälle tällä hetkellä.