Lakon vaikutus osakkeen tuottoon - Nyberg, Aapo (2023)
Työtaistelut ovat pitkään olleet työntekijöiden tapa puolustaa omia oikeuksiaan ja etujansa. Perinteisesti työtaistelun ajatellaan olevan yritykselle haitallista, koska niistä aiheutuu kuluja yritykselle. Tämän pro gradu -tutkielman tarkoitus on selvittää ovatko työtaistelut yhteydessä osakkeen tuottoon ja onko erilaisilla työtaisteluilla erilainen vaikutus tuottoon. Tutkielmassa perehdytään aiempaan kirjallisuuteen aiheesta sekä hieman neuvotteluteoriaan. Tutkimus toteutetaan tapahtumatutkimuksena, jonka avulla pyritään selvittämään miten osakkeen odotettu tuotto reagoi työtaisteluun. Tutkimuksen aineistona käytetään Suomessa vuosina 2009–2021 tapahtuneita pörssiyhtiöiden työtaisteluita. Aineiston pohjalta on muodostettu viisi tutkimushypoteesia, joilla pyritään selvittämään osakkeen tuoton käyttäytymistä eri tilanteissa. Tulosten mukaan osakkeen tuotto on tilastollisesti merkitsevästi negatiivisesti yhteydessä vain isoihin työtaisteluihin, eli työtaisteluihin joidenka osallistujamäärä on yli 360 henkilöä. Muiden hypoteesien kohdalla tulokset eivät olleet tilastollisesti merkitseviä. Tutkimuksen tulokset haastavat hieman aiempaa kirjallisuutta, minkä mukaan työtaistelut ovat lähes poikkeuksetta yhteydessä negatiiviseen tuottoon. Tutkimuksen tuloksia voi selittää se, että Suomessa työtaistelut ovat yleensä pieniä ja niistä ei näin ollen aiheudu merkittäviä kustannuksia yritykselle. Aiheesta tarvitaan kuitenkin vielä lisää tutkimusta. Esimerkiksi sijoittajien käyttäytymistä työtaistelun uhatessa ja sen aikana olisi hyvä tutkia.