Opasvideoiden generointi testiautomaation avulla - Iivanainen, Iiro (2023)
Laadukkaan opastuksen tarjoaminen laajalle käyttäjäkirjolle on keskeinen haaste IT-tuotteen käyttöönotossa. Konsultoinnin ja koulutuksen ohella käyttäjä voi hyödyntää ohjelmadokumentaatiota, johon lukeutuu myös erilaiset multimediaoppaat. Sekä aloittelijat että kokeneemmat käyttäjät voivat hyödyntää ohjelman toimintaa havainnoivia opasvideoita niiden konkreettisen esitysmuodon ansiosta. Ohjelman kehityksen myötä sen toiminnallisuus ja ulkonäkö muuttuvat versiosta toiseen. Pieni muutos käyttöliittymässä voi pahimmillaan vaatia tuotteeseen liittyvien videoiden täyden uudelleennauhoituksen. Tämä tutkimus esittelee suunnittelutieteen menetelmällä kehitetyn työkalun, joka luo automatisoidusti käyttövalmiita opasvideoita Robot Framework -testeistä. Nauhoitusta varten testisarjoja on täydennetty työkalun hyödyntämillä avainsanoilla, joiden avulla opasvideoon voidaan lisätä erikoistehosteita kuten tekstitystä ja käyttöliittymäkomponenttien korostusta. Generoituja opasvideoita arvioitiin Mayerin multimediaoppaiden periaatteita sekä opasvideoiden hyviä käytänteitä vasten, joista ne täyttivät suurimman osan. Työkalua voidaan jatkokehittää niin että sen generoimat opasvideot täyttävät kaikki arviointikriteerit. Generoimalla opasvideoita voidaan säästää resursseja, aikaa ja kehittäjien kuormaa.