Lohkoketjuteknologian vahvuudet ja heikkoudet hankintaketjun jäljitettävyyden hallinnassa - Pakkanen, Kanerva (2023)
Kuluttajien lisääntyneen kulutustietoisuuden myötä on tunnistettu tarve kyetä vastaamaan yhä paremmin kysyntään siitä, mitä reittiä lopputuote päätyy raaka-aineista jalostuksen kautta jälleenmyyjien jaeltavaksi. Hankintaketjujen jäljitettävyyden hallintaan on pyritty kehittämään useita sitä mahdollisimman tehokkaasti tukevia ratkaisuja ja viime vuosina kysyntään on lähdetty vastaamaan alun perin kryptovaluutta Bitcoinin taustalle kehitetyn lohkoketjuteknologian soveltamisen kautta. Tässä kirjallisuuskatsauksessa tutkitaankin lohkoketjuteknologian soveltumista hankintaketjun jäljitettävyyden hallintamenetelmäksi. Tutkielman tavoitteena on luoda kokonaiskuva lohkoketjuteknologian potentiaalista jäljitettävyysjärjestelmien taustateknologiana. Aihetta lähestytään tutustumalla aiheen kannalta olennaisiin käsitteisiin ja sen myötä lohkoketjuteknologian määriteltyihin vahvuuksiin sekä heikkouksiin suhteessa hankintaketjun jäljitettävyyden näkökulmasta oleellisiin osatekijöihin. Tarkoituksena on luoda käsitys siitä, mitkä näistä tekijöistä ovat kriittisessä asemassa soveltuvuuden arvioinnissa ja osaltaan selittävät juuri lohkoketjuteknologian soveltuvuuden tai soveltumattomuuden piirteitä. Tutkielma on toteutettu systemaattisena kirjallisuuskatsauksena tutustumalla aiheesta olemassa olevaan tutkimuskirjallisuuteen valiten hakutulosten joukosta aiheen näkökulmasta relevantit ja luotettava lähdeaineisto. Tutkielman mukaan lohkoketjuteknologiassa ilmenee sekä eroavaisuuksia, että päällekkäisyyksiä koskien teknologian vahvuuksia ja heikkouksia. Kirjallisuuskatsauksen perusteella lohkoketjuteknologian voidaan todeta soveltuvan hankintaketjun jäljitettävyyden hallintaan, ottaen kuitenkin huomioon sen teknologiana asettamat rajoitteet ja hankintaketjun jäljitettävyydelle asetetut tavoitteet. Lohkoketjuteknologian pohjalta toteutetulla jäljtettävyysjärjestelmällä voidaan muun muassa tehostaa hankintaketjun koordinointia, parantaa suorituskykyä, hillitä laitonta toimintaa sekä helpottaa standardivaatimuksiin vastaamista, mutta myös kuhunkin osa-alueeseen liittyviä haasteita havaittiin.