Urheiluyläkoulua käyvien nuorten urheilijoiden fyysinen aktiivisuus - Putkonen, Noora (2023)
Tämän tutkielman tarkoituksena oli selvittää urheiluyläkouluissa opiskelevien seitsemäsluokkalaisten kokonaisliikuntamääriä. Lisäksi haluttiin tietää, onko lajiryhmällä ja sukupuolella yhteyttä liikkumisen määrään. Tutkielmassa käytetty aineisto kerättiin Kihun, Åbo Akademin sekä Jyväskylän yliopiston toimesta keväällä 2020. Aineisto kerättiin elektronisella kyselylomakkeella ja siihen vastasi 561 nuorta eri urheiluyläkouluista ympäri Suomea. Aineisto analysoitiin keväällä 2022. Tilastollisina menetelminä käytettiin yksisuuntaista varianssianalyysiä sekä riippumattomien otosten t-testiä. Liikkumisen määrää tarkasteltiin kolmen eri kysymyksen avulla, joista ensimmäiset kaksi selvittivät yleisten liikkumissuositusten toteutumista (UKK-instituutti 2021) ja kolmannella kysymyksellä selvitettiin kokonaisliikuntamäärää. Tutkimukseen osallistuneista nuorista 52 prosenttia ylsi urheilijoiden viikoittaiseen liikuntasuositukseen, eli arvioivat liikkuvansa yli 20 tuntia tavallisen viikon aikana. Lajiryhmistä esteettisten lajien urheilijat (n=98) liikkuivat muita enemmän ja olivat ainoa lajiryhmä, joiden viikoittaisen kokonaisliikuntamäärän keskiarvo oli yli 20 tuntia viikossa. Sukupuolten välillä ei ollut merkittävää eroa liikkumisen määrässä (p=,424). Tämän pro gradu -tutkielman perusteella nuoret urheilijat liikkuivat yleisiin suosituksiin nähden riittävästi, kokonaisliikkumisen keskiarvon ollessa 19,1 tuntia. Urheilijoiden liikkumisen suosituksesta urheiluyläkoululaiset jäivät noin tunnin viikossa. Urheilijoiden liikkumisen näkökulmasta on erityisen tärkeää, että urheiluyläkoulutoimintaa kehitetään ja seurataan jatkuvasti, jotta riittävä kokonaisliikuntamäärä ja hyvä kuntopohja urheilemiseen saavutettaisiin.