"Oon niin huono multitaskaan" : monisuorittamismieltymysten suhde suoriutumiseen - Hietala, Joel (2023)
Monisuorittaminen on niin arkisissa kuin akateemisissakin konteksteissa keskustelua herättävä aihe. Aiemmissa tutkimuksissa on varsin johdonmukaisesti osoitettu, etteivät ihmiset kykene keskittymään useampaan kuin yhteen tarkkaavuutta vaativaan asiaan samanaikaisesti vaan suoriutuvat paremmin suorittaessaan tehtävät yksi kerrallaan. Media ja kulttuurimme eivät kuitenkaan vaikuta aivan heijastavan tätä. Tässä tutkimuksessa 122 koehenkilöä vastasi kyselyyn monisuorittamismieltymyksiinsä liittyen, teki monisuorittamistehtävän ja lopuksi arvioi omaa suoriutumistaan. Tilastollisilla analyysimenetelmillä pyrittiin selvittämään, onko monisuorittamismieltymysten ja tehtävässä suoriutumisen välillä korrelaatiota. Tällaista tilastollisesti merkitsevää korrelaatiota ei löydetty, mutta koehenkilöiden arvioiden omasta suoriutumisestaan havaittiin vastaavan heidän tuloksiaan melko hyvin. Tutkimuksen validiteetti on kuitenkin kyseenalainen etenkin pienen otoskoon vuoksi. Lisäksi tarkasteltiin iän ja sukupuolen merkitystä monisuorittamistaitojen kannalta sekä pohdittiin tulosten implikaatioita ja mahdollisten jatkotutkimusten kannalta huomionarvoisia seikkoja.